Bensinpriset slår alltid rekord på midsommar

photo2

Har ni märkt att oljebolagen alltid höjer bensinpriset till midsommar? Det är så markant att branschorganisationen SPI inte gärna vill visa upp det, om man går till deras statistiksida. Så här ser det ut där, det är nästan så man kan tro att priserna gått ner.
Men 95 oktan kostade 12 kronor drygt midsommar 2007, sen sjönk priset och toppade på 13,86 midsommar 2008. Sen sjönk priset och toppar nu, när det åter är midsommar, på över 14 kronor.
Sen går priset ner till hösten, för att antagligen åter öka till en topp nästa midsommar. Alla som tror att höjningen av bensinpriserna just på midsommar beror på att bensinbolagen vill kamma hem stora vinster för att många är ute och åker då, kan ju höja en hand.
Fast från bolagen själva låter det ju annorlunda: Marknaden är känslig. Ökade kostnader, höga skatter och minskad vinst är skälet till att vi måste höja priset. Mycket beror på politiska situationer i omvärlden och hur utbudet kan möta den efterfrågan som finns.
Då kan det ju vara bra att veta att bara Statoil gjorde en vinst på 38, 961 miljarder kronor under årets tre första månader. Det är 432 miljoner drygt varje dag. I vinst.
På tok för lite antagligen…

Bensinprisapr09

Bild från Arhammars blogg