Jag tycker det är skit med apoteket!

Andersaweb

Intervju med mig på SVT.se i samband med artikel om att det är svårt att få ut sina mediciner på apoteket numera.

SVT Nyheter har hittills fått ett stort antal mejl från personer som berättar att de inte fått sin medicin när de försökt hämta ut den. Anders Arhammar i Solna är en av dem. Han gick senast idag runt till tre olika apotek innan han fick tag på sin receptbelagda medicin Lanzoprazol, en medicin mot halsbränna och magsår.

PUBLICERAD 3 SEPTEMBER 2012 – 16:04 – UPPDATERAD 3 SEPTEMBER 2012 – 19:28

-Tillgången har försämrats. Förr fick jag alltid mina mediciner. Men efter avregleringen har jag svårare att få ut min medicin.

Vad tycker du om det?

-Jag tycker det är skit. Jag tycker det har blivit jättemycket sämre. De påstår att tillgången är lika stor, men medicinen finns inte.

Apoteken erbjuder medicinen inom 24 timmar om den inte finns i butiken, det är väl bra?

-Min medicin finns sällan direkt. De får alltid beställa den. De säger “den kommer i morgon”. Men det har hänt flera gånger att jag gått dit och de inte haft den, antingen på grund av att den inte kommit eller för att lagret tagit slut. Igen!

– Jag skulle kalla de mediciner jag har för vanliga. Trots det finns de inte när jag kommer till apoteken. Det är frustrerande att apoteken inte fungerar som tidigare, när det fanns ett gemensamt datasystem för att se om medicinen fanns inne.
-För mig innebär den dåliga tillgången på mediciner att jag i vissa fall påbörjar en ny betalperiod för medicin som jag borde fått ut om de hade haft den. Tack vare högkostnadsskyddet blir årskostnaden densamma, men det är ju ändå inte bra att systemet inte fungerar.

När det gäller tillgången på medicin menar strategen Henrik Ehrenberg på Sveriges Apoteksförening att ett stort ansvar ligger hos läkemedelsbolagen.

– När och hur den levereras bestämmer läkemedelsföretagen. Vi på apoteken har ingen möjlighet att påverka leveranstider eller lagerhållning. Apoteken gör sitt yttersta för att logistiken ska fungera så bra det går.

Apotekens egna lagerhållning kan väl apoteken påverka?

– Ja, det kan vi. Men när det gäller 24-timmarsregeln kan vi inte göra något om leverantören inte kan skicka medicinen.

Bild från Arhammars blogg