Utanför Katarina södra skola

Det finns inte så många bilder på Gunnar när han är liten, det är han till höger. Men de bilder som finns är antingen från något sommarläger, eller som här, uppsträckt framför en skola.

Tiden är väl mitten på trettitalet och skolan heter Katarina södra i Stockholm. Katarina södra folkskola blev klar för inflyttning den 1 oktober 1888. Den nya skolan på Södermalm skulle då ge plats åt nästan två tusen elever. Här fanns 50 lärosalar, slöjd och bildsalar, expedition och lärarrum. Toaletter fanns på gården och bad fanns i källaren, under en oljekris på 1970-talet beslutades dock att det var alltför dyrt att värma upp bassängen.

I fabriken “Malongen” som ligger i anslutning till skolan fanns gymnastiksal och tjänstebostad åt vaktmästaren. Numera är där konstnärsateljeer.

Nuvarande gymnastikhus “Kuggen” byggdes i början av 1900-talet och var då en bykstuga med torkvind på övervåningen. Tvättning var ett av ämnena i skolköksundervisningen.

Greta Garbo, Harry Kullman och Nacka Skoglund har gått här. Bilden är säkert ett exempel på en väldigt stolt mamma som tyckte att kunskap var viktigt. Men så var hon lärarinna också.

Bläddra bland inlägg