LågenergiKaffe och kapsellampa

bild3

Var tog watten vägen? Och har någon trott att det blivit lättare att koka kaffe? Nya tider skapar nya gåtor.

Förr:
6 koppar vatten, sex mått kaffe i filtret, ett till mått för kannan, knäpp på och kaffet strax klart. Att blandas ut med mjölk och kanelbulle, alltefter behov.
Under tiden kunde jag skruva i en 40 watts lampa i taket eftersom den gått sönder. Enkelt.
Nu:
Ska du ha en som bubblar mjölken åt dig? Vilket bartryck önskas? Ska den mala bönerna? Eller maler du själv? Ska du ha en kapselmaskin? Vilken sorts kapsel ska du ha, stor eller liten? Småkapslarna, till en speciell maskin, finns i sexton smaker men kan bara köpas på internet. Dom heter saker som pizzor brukade heta förr, och är smakbeskrivna som värsta vinerna, typ “fylligt, aromatiskt grad 7, stänk av frukt”. Det finns en speciell instruktionsfolder som talar om namnet på kapseln, själva kapslarna är anonyma sånär som på olika färger. Hmmm.
Var det den mesgula jag gillade, eller den grymgröna eller den fjölgrå?

IMG_1355

Och inte blir det någon lampiskruvning under tiden heller. Istället får jag fundera om det ska vara lågenergi, halogen, ledljus eller klar lampa som är på utgående, men finns. Ska det vara liten sockel, stor sockel, sockel med två piggar eller sockel med två knappar?
40 Watt, det motsvaras av 7 watt om det är lågenergi men 2,3 om det är halogen och är det ledljus blir det något annat. Klotlampor är nu avlånga, kronljus fastnar inte lampskärmen längre på.
Förresten, lågenergi kan jag skippa. En lampa som inte lyser när man tänder den, där går gränsen för vad jag köper. Det är miljövänligast att den aldrig lämnar butiken.

Bild från Arhammars blogg