Morfar fyller 70 år i Växvik

På mitt vänstra ringfinger har jag en guldring. Yvonne står det ingraverat på insidan. Yvonne 1989.
Men ringen är äldre än så, den satt en gång på min morfars ringfinger och då stod det Judith i ringen och ett annat årtal.
Min morfar föddes i Växvik i Värmland, i ett hus som hans farfar byggde. Så på något sätt tyckte han väl det var naturligt att fira sin 70-årsdag där, även om han då sen länge flyttat till Malmö och huset ärvts av kommande generationer.
Så där står han framför det gamla huset som kallas för Söstugan, utan mormor som dog för länge sedan, men fortfarande med sin guldring på vänstra handen. Han ser ståtlig ut, kanske lite eftertänksam, där han står och studerar blomsteruppsättningen. Det är 1962 och jag är elva år och bor på en annan kontinent så jag kunde inte vara med. Exakt ett år senare dör min morfar, på sin 71-årsdag.

Undrar om morfar Kalle ens kunde drömma om att 52 år senare skulle jag stå på nästan samma plats, med hans ring på mitt finger och passa in morfar i min verklighet.

Bläddra bland inlägg