När jag mötte Garbo

Häromveckan var jag på ett event på Moderna museet, och där på en vägg hängde en bild på världens vackraste kvinna genom tiderna, ja i alla fall i samma klass som Nefertite, MonaLisa och Cleopatra. Greta Garbo.

Egentligen kan man väl inte gradera skönhet på det sättet i ett evighetsperspektiv, men Garbo hör i alla fall till de kvinnor som genom seklerna fått personifiera ett skönhetsideal. Jag tog hursomhelst en bild på bilden på väggen, jag gör sånt ibland.

Så, igår, var det vackert väder vilket bjöd in till en rejäl långpromenad där vi till slut hamnade i filmstaden i Solna. Nu är det ett bostadsområde, men filmhistoriens vingslag ligger tunga över området, vilket gatunamnen vittnar om. Här har alla svenska filmmänniskor av rang spelat in filmer genom åren, så även Greta Garbo.

Och plötsligt ser jag hur tiden står still, för i minnet fladdrar bilden på Garbo förbi, den jag tog för någon vecka sedan, och när jag tittar på den ser jag att just här, på gångstigen upp mot Backstugan, är bilden tagen.

Backstugan har dessutom en mycket passande adress, Greta Garbos väg 4.
Jag tar bilden och sen ställer jag mig på samma plats som Garbo gjorde 1924, för nästan exakt 90 år sedan.

Bläddra bland inlägg