Riksdagshuset och kungliga operan

Året var 1937. Den 21 februari skickar Jo Jo ett kort till Kapten Karl Rencke, fältpost 64496, för att berätta att hon måste ta ett senare tåg till Nynäshamn. Hon har hjälpts in av portvakten i L:s tomma våning, där hon bott under natten.
Vykortet är taget från Grand Hotel, antagligen på hörnet en eller två trappor upp. Men dit går det inte att komma numera, där finns bara hotellrum enligt grabben strax innanför dörrarna. Så 2011 års vykort får tas på gatunivå. När jag står och måttar in kameran åt rätt håll känner jag att någon står bakom mig, och när jag vänder mig om har jag en japansk charterresa stirrande över axeln. De är väldigt intresserade både av vykortet och av mitt fotograferande. Så efter färdigt fotoknäppande ger jag en guidad tur genom att peka på vykortet och japanerna är imponerade av att alla byggnader från 80 år tillbaka står på samma plats idag.

Bläddra bland inlägg