Scandic stamgästkort är ingen fördel

scandic

När jag är ute och reser vill jag bo bra, med bra komfort och helst till ett bra pris. Jag är gärna märkestrogen, men då vill jag ha något tillbaka. Så jag tänkte att jag blir stamgäst hos Scandic.
Dum idé.

Vad får jag som stamgäst hos Scandic? Jag får tillgång till ett begränsat antal hotell, spridda över Sverige. Jag får kvällstidning. Jag får en frinatt efter ett tag, om Scandic har ett ledigt rum. Och jag får 20 procent i restaurangen på veckoslut och under utvalda perioder. Allt detta är jag sådär intresserad av, viktigare är att jag får ett bra pris och blir behandlad som en stamgäst, alltså känner mig lite speciell.
Jag testade Scandic stamgästkort, och känner mig inte särskilt speciell. Mer lurad faktiskt.
För så här fungerar det.
Två nätter på till exempel Copenhagen hotell i Köpenhamn kostar 1360 danska kronor en lördag och söndagnatt. totalt 2720 danska kronor. Detta om du bokar tidigt, en så kallad early booking.

Men bokar jag lördagsnatten kostar den 1460 och bokar jag sen söndagsnatten separat så kostar den 990 danska kronor, totalt 2450 danska kronor. Redan där vill man alltså blåsa mig på 280 danska kronor.

Så har vi nästa steg: Stamgästrabatten. 20 procent står det att du ska få, men det gäller bara på fullpriset. Om early booking kostar 1460 så är fullpriset 1640 enligt Scandics kundtjänst.
Så bokar du tidigt blir du tvungen att betala 1460. Bokar du närmare än sju dagar och får stamgästrabatt så betalar du 1312. Blåst igen, denna gång på 150 danska kronor.
Men vänta – det kommer mera.
Du loggar in på “mina sidor” på din stamgästsida, bokar ett rum och räknar med att du får de rabatter man utlovar? Nej då, inte alls. Du måste fylla i en speciell kod på tre tecken. Det räcker inte att vara inloggad, du måste även fylla i en extrakod också. Varför? Finns det stamgäster som tänker att ” idag vill jag inte ha stamgästrabatten, jag känner mig helcrazy, jag skiter i att fylla i tre tecken till, det är för jobbigt”.
Och det slutar inte där. En fördel med att ha egna sidor på Scandics stamgästsida, tycker jag vore att man kunde se sina hotellbokningar samlade på ett ställe. Kan man det? Nej – där får bara finnas en bokning om dagen, så bokar du två rum syns bara det ena. Och har du bokat via telefon så syns den bokningen aldrig på “mina sidor” heller.
Ett stamgästkort på Scandic gör inte livet lättare direkt, eller vistelsen billigare.
Tvärtom. Det gör mig mindre uppmärksam, och därmed lättlurad eftersom jag sänker garden och tänker att som stamgäst på Scandic får jag hela tiden det bästa de kan erbjuda.
Så fel man kan ha.

Bild från Arhammars blogg