Skräddaren och hans familj i Rothemmet utanför Mjölby

Jenny föddes en mycket kall vinter den 12 februari 1871. I den lilla stugan Rothem i Mjölby var hon den femte i raden av sex flickor. Det var ett idogt och arbetsamt hem Jenny växte upp i. Hennes mamma var mycket gudfruktig, och uppfostrade sina barn i en anda av plikt, arbete och gudsfruktan.

Jennys pappa var skräddare till yrket, och så hade han så mycket lantbruk, att det födde två kor och en del smådjur. Där fanns också skog till husbehov. Stugan familjen bodde i bestod ev ett stort rum med fönster på tre sidor, kök och förstuga, skafferi på nedre botten och på övre plan ett gavelrum, stor förstuga med ett fönster, och även en stor garderob med fönster.

Nere i stugan (som det stora rummet kallades) fanns en öppen spis, senare en kakelugn. När de äldre systrarna var i skolåldern, hade Jennys far en gesäll, men sedan äldsta systern Hanna blev gammal nog, fick hon börja hjälpa sin pappa med skrädderiet. När Jenny var sex år, började hon skolan, gick två år i småskolan och fyra klasser i folkskolan, och sen på sommaren efter det hon fyllt 15 år gick hon och läste. Hennes konfirmationslärare var kyrkoherde Redelius.
Den ena systern efter den andra tog över efter Hanna, och allteftersom de växte upp och lämnade Rothemmet, togs sysslorna över av de yngre systrarna.
När Jenny var 14 år var det hennes tur att sätta sig vid skräddarbordet och hjälpa sin far.

Det var nog inte så roligt alla gånger, men Jenny fick göra, vad hon kunde. På den tiden gick hantverkarna bort i bondgårdarna och arbetade, och även Jennys far gjorde det. När Jenny fyllde 15 år, strax efter konfirmationen, fick hon följa med sin far bort för att sy.

Under den tiden sydde hon många par byxor, som var det plagg som hennes far överlät på henne. När de var borta och sydde fick Jenny 50 öre om dagen. Men mest trivdes Jenny om hon någon gång emellanåt fick sätta sig i vävstolen, när hennes mamma hade väv igång, antingen det nu var lakan eller handduksväv, eller kanske också tyg till sommarklänningar åt flickorna.

 

Bläddra bland inlägg