Vanliga mjölken kommer från sjuka ryska djur

20081005375

Numera köper vi ekologiskt och höjer därför matutgifterna frivilligt. På paketet till den ekologiska vispgrädden står det att den kommer från svenska bondgårdar med friska djur. Så köper du inte ekologisk grädde riskerar du tydligen att den kan komma från ryska bondgårdar med sjuka djur. Till exempel.

Arlas ekologiska vispgrädde bär KRAV-märket. KRAV – det är kontrollföreningen för ekologisk odling. Här är några KRAV-exempel:
• Ekologiska bönder använder inte handelsgödsel och bekämpningsmedel. Det skonar vårt grundvatten och bidrar till en giftfri miljö.
(Oekologiska bönder använder handelsgödsel och bekämpningsmedel).
• Ekologiska lantbrukare strävar efter ett levande odlingslandskap med ett rikt djur- och växtliv.
• Ekologiska bönder strävar efter att vara självförsörjande på foder.
(Oekologiska bönder strävar inte efter detta. De vill antagligen ha ett dött odlingslandskap och vill inte vara självförsörjande på foder).
• Korna får bara ekologiskt foder. Korna äter extra mycket grovfoder i form av ensilage, gräs eller hö.
(Oekologiska bönders kor äter inte ensilage, gräs eller hö. Kanske äter de människor, jag vet inte så noga, de är dåligt kontrollerade antagligen, och det görs ju bara vanlig mjölk från dem).
• Kon får vara för sig själv när hon kalvar och hon får vara tillsammans med kalven första tiden.
(Oekologiska bönders kor får inte vara ensamma när de kalvar. Hela lagårn bjuds in till spektaklet).
• Korna och kalvarna får vara utomhus extra länge.
(Oekologiska bönders kor och kalvar måste lägga sig tidigt. “Det är en dag imorgon också,” ropar bonden till dem.)
Milkos ekologiska vispgrädde är, enligt deras hemsida, “en förträfflig smakhöjare som dessutom tar fram aromen hos övriga råvar”.
Vilka dessa “övriga råvar” är vet jag inte. Kanske felstavade rävar. Men de har aromer som lockas fram av ekologisk vispgrädde, som dessutom är värmebehandlad för att uppnå en hållbarhet på hela 90 dagar. Och så har man tillsatt stabiliseringsmedlet karragenan. Det låter ju väldigt ekologiskt, väl värt att betala ett högre pris för.

milkobild

Bild från Arhammars blogg